Aldo is een “old school” fotograaf met meer dan 25 jaar ervaring. Hij fotografeert niet alleen zelf voor klanten, maar organiseert ook fotografieworkshops en runt zijn fotostudio Milaan. We hebben hem kortgeleden ontmoet en met hem gesproken over zijn carrière, zijn huurstudio en de veranderingen die hij heeft gezien in de fotografiesector in de loop der jaren.
Aldo, zou je ons wat kunnen vertellen over je carrière als fotograaf? Hoe ben je bijvoorbeeld begonnen?
“Ik ben begonnen begin jaren ’90 als een fotograaf voor kunstcatalogi. Ik werkte voor Christie’s en was gespecialiseerd in oude en moderne schilderijen. Dat was mijn enige werk toen. Pas na een tijdje ben ik daarnaast ook andere dingen gaan doen.”
Waarom veranderde dat?
“Met de opkomst van digitale fotografie, begonnen klanten hun eigen foto’s te maken en werkten steeds minder met professionele fotografen. Ik moest mijn business model dus wel aanpassen. Nu organiseer is ook fotografie workshops, gericht op beauty- en portretfotografie, het menselijk lichaam en creatieve stijl. Vaak assisteer ik mijn klanten ook. Want dankzij de ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan, kan ik andere fotografen goed op weg helpen, vooral als het beginners zijn. Ik help hen om hun projecten of specifieke lichteffecten te realiseren die zijzelf alleen zouden kunnen opzetten. Het opzetten van de juiste belichting is heel belangrijk en soms ook aardig ingewikkeld. Je moet weten hoe het gezicht van het onderwerp te definiëren en het dan “interpreteren”.
Het bepalen van de studioverlichting is een heel delicate taak. De details zijn erg belangrijk hierbij; eigenlijk net als met koken. Vergelijk het met het verschil tussen het eten van fast food en nouvelle cousine: de ingrediënten kunnen misschien hetzelfde zijn, maar het eindresultaat verschilt enorm.”
Op welk kunstwerk ben je het meest trots en waarom?
“Het meest trots ben ik op een architectuurfotografie beeld dat ik gemaakt heb van het kasteel van Sirmione aan het Gardameer. Daarvoor heb ik alleen de “view camera” gebruikt, want het was een erg technisch werkt dat het mogelijk maakte om het hele kasteelgebied te herontwerpen en te renoveren.”
Laten we het hebben over jouw fotostudio Milaan.
“De klanten van mijn fotostudio Milaan zijn erg divers: de studio kan gehuurd worden door professionals en door beginners, die ik op weg help of tips geef, mochten ze dat willen. Maar ook grote bureaus huren mijn fotostudio regelmatig voor fashion shoots of andere producties voor grote merken.
De fotostudio is zo’n 60 m² groot en 3 meters hoog. De studio is volledig uitgerust met verlichting, achtergronden, softboxen, polyboards, enzovoort.”
Wil je contact opnemen met Aldo? Je kan hem een berichtje sturen voor meer info over zijn fotostudio Milaan of voor andere vragen.
Als je één advies zou mogen geven aan een beginnende fotograaf, hoe zou dat advies luiden?
“Heb een groot verlangen om te experimenteren, om zo te groeien van simpele naar meer complexe sets. Ik geloof echt dat durven experimenteren de sleutel is naar succes.
Wat betreft de meer praktische aspecten van studiofotografie, zou ik adviseren om de flitser te gebruiken met de juiste accessoires. Te vaak zie ik dat mensen foto’s nemen met een flitser en accessoires, terwijl ze geen idee hebben hoe ze deze op de juiste manier moeten gebruiken. Of je een softbox, een honingraatrooster of een strip gebruikt, geeft bijvoorbeeld een heel ander effect op de belichting van het onderwerp. Daarom is het belangrijk om als beginnend fotograaf verschillende lichtpatronen en -technieken te bestuderen.
Een tweede fout die beginners vaak maken, is dat ze vaak foto’s een beetje nemen “zoals het is”. Daarom zou ik beginnende fotografen aanraden om ook fotografie compositieregels goed te bestuderen.”
Is er een fotografietruc die je met ons zou willen delen?
“Als een flitser stuk gaat tijdens een shoot en je hebt een secundaire flash nodig, dan kan je best een reflectiescherm gebruiken. Bijvoorbeeld voor portretfotografie, is een reflector een prima alternatief.”
Aangezien we nu in Milaan zijn: wat is jouw indruk van de fotografie “scene” hier?
“Op bepaalde momenten is het niet makkelijk om een fotostudio Milaan te runnen. Mijn indruk is dat de markt steeds kleiner is geworden. Om die reden is er een rivaliteit tussen professionals gaande die er niet zou moeten zijn. Voorheen is die er ook nooit geweest. Veel klanten proberen ons professionele fotografen te dwingen om hun prijzen te verlagen, omdat een andere fotograaf ook zijn prijzen heeft verlaagd. Maar als je geld wil besparen, krijg je foto’s van een lagere kwaliteit. Zo simpel is het.
Je ziet dat nu ook in de mode-industrie. Er zijn fashion foto’s waarvan je direct kan zien dat de fotograaf erg bekwaam is. Andere foto’s zijn op een meer “casual” manier gemaakt… Een ander voorbeeld: voorheen wilde het Italiaanse Instituut voor Cultureel Erfgoed altijd kwaliteitsfoto’s, gemaakt in een “artistieke” stijl zeg maar. Nu zijn ook hun normen, laten we zeggen, een beetje “opgerekt”.
Om de situatie op te lossen, niet alleen in Milaan maar in het algemeen, zou zowel een sterkere fotografische cultuur als een esthetische cultuur vereisen. Op dezelfde manier zouden klanten onze professionaliteit, werk en passie, die we al die jaren in de fotografie hebben gestopt, moeten respecteren.”
Over hedendaagse fotografiecultuur gesproken: zit je op Instagram?
“Ik heb wel een Instagram-profiel, maar met slechts één foto erop! Ik heb simpelweg geen tijd om aan Instagram te besteden. Het is een echt opmerkelijk platform voor foto’s, van eenvoudige afbeeldingen tot meer complexe foto’s. Eerlijk gezegd heb ik ook een paar hele mooie werken gezien op Instagram. En de filters zijn best leuk om mee te spelen. Maar meestal blijft het dat op Instagram: een spel.”
Wat is het vreemdste dat jou ooit is overkomen als fotograaf?
“Het is bijna niet te geloven, maar een klant was ooit zo blij met het resultaat van een klus waar ik dagen aan had gewerkt, dat hij me zei: “Ik denk dat het onderbetaald is.” En hij betaalde me twee keer zoveel als wat we van tevoren hadden afgesproken! Dit specifieke geval gebeurde echter ongeveer 20 jaar geleden. Nu doen klanten vaak zelf hun productfotografie; ze zetten hun product op een tafel en denken zelf wel even een “stilleven” te kunnen maken. Ook de markt van industriële catalogi is veel kleiner geworden.
Als fotograaf moet je goed weten hoe aan te passen. Zie je voor je hoe water altijd in beweging blijft, ook als je een kant blokkeert, omdat het altijd wel een uitweg vindt? Dat is precies hoe wij fotografen altijd in beweging moeten blijven. Want wanneer je rigide wordt en je niet meer in staat bent je aan te passen, betekent dat het einde van je carrière.”
Dankjewel Aldo, dat je ons over je ervaring wilde vertellen en enkele fotografietips met ons hebt gedeeld!
“Dank jullie wel. Ik vind het altijd leuk om ervaringen uit te wisselen met andere fotografen en om mijn fotostudio Milaan te laten zien!”