4 dingen die je moet weten over hoe Game of Thrones is opgenomen

Game of Thrones is zonder twijfel een van de grootste tv producties van de laatste jaren. Bestond het publiek van de serie in het begin nog vooral uit de ‘fanbase’ van George R.R. Martins boeken, nu is de serie razend populair en hét voorbeeld van een mainstream serie. Mensen die voorheen het fantasy genre vooral voor nerds beschouwden, delen nu duizenden keren GOT gerelateerde memes en grappen op social media.

Hier zijn enkele weetjes over de cinematografie van Game of Thrones die onthullen hoe de serie en enkele van de beroemdste scènes zijn geschoten:

1 – Kaarsen, ramen en daglicht

Zoals je wellicht hebt opgemerkt, speelt GOT zich af op een middeleeuw-achtige fantasiewereld waar – begrijpelijkerwijs – geen elektriciteit is. Dat klinkt misschien logisch, maar is een enorme uitdaging voor het schieten van de scènes. Omdat DP’s (directors of photography) weten dat de verlichting van een scène vaak niet zo simpel is als wanneer je in een foto-/filmstudio schiet, moeten ze vertrouwen op klassieke lichtbronnen: daglicht en kaarsen. Voor de productie van GOT gaat er dan ook veel geld op aan kaarsen. Wanneer het voor een bepaalde scène niet mogelijk is om het à la Barry Lyndon aan te pakken, maken de DP’s van de serie meesterlijk gebruik van daglicht door ramen of andere openingen.

 

2 – La Nuit américaine

De scène waarin Ser Davos Gendry helpt ontsnappen van Melisandre had eigenlijk vroeg in de morgen in een specifieke baai omringd door hoge kliffen opgenomen moeten worden. Maar op de geplande dag was het water daar nogal onrustig, waardoor daar filmen geen optie was: de kleine boot zou zeker in het water zijn omgeslagen. Daarom besloot de productie om de scène om één uur ’s middags in een andere baai te schieten; waarschijnlijk niet het beste tijdstip om een scène op te nemen die in de nacht zou moeten plaatsvinden.

De techniek waarnaar de bekende Truffaut film is vernoemd kwam te pas: de “day for night” techniek, oftewel het schieten van scènes met een speciaal filter gedurende de dag zodat deze er na nabewerking eruitzien als nachtscènes. Het resultaat mag er wezen, ook omdat de GOT DP kan rekenen op een omvangrijk digitaal animatieteam (ook wel CGI, oftewel computer-generated imagery department) om de kers op de taart te zetten of zelfs om z’n dag te redden.

 

3 – Geen auteurs svp

Zoals bij elke andere tv show, moet de cinematografie moet van de eerste aflevering van het eerste seizoen tot aan de grand finale van de serie heel consistent zijn. Dat betekent dat iedere DP zijn persoonlijke ‘schietstijl’ achter zich moet laten en juist géén persoonlijk stempel op de serie moet drukken als auteur om elke aflevering vanuit een visueel oogpunt zo gelijk mogelijk te laten zijn. Bovendien is de locatie van de scène bepalend voor welke director of photography aan zet is, niet de aflevering waaraan wordt gewerkt. Dat betekent dat wanneer er in eenzelfde aflevering een overgang is van een scène in The Wall naar een scène in Winterfell, die twee scènes door twee verschillende DP’s geschoten kunnen zijn en dus neutraliteit in stijl heel belangrijk is.

 

4 – Houd het echt

Game_of_Thrones_set

Foto door Ballota, gebruikt met Creative Commons toestemming

Ook al kan de productie van Game of Thrones rekenen op een gigantisch digitaal animatieteam, toch proberen de regisseurs en de DPs het opnemen van de scènes zo echt mogelijk te laten zijn. Om een goede reden: het is makkelijk voor te stellen dat een CGI-reus of zelfs een acteur voor een green screen nooit zo echt lijkt als een echte reus op camera. Dat gezegd hebbende, waar vind je in hemelsnaam een echte reus? Een echte reus kan dan wel lastig te vinden zijn, maar ook daar zijn trucs voor: neem een lange acteur, verkleed hem als een neanderthaler en verklein de dimensies van het podium. Magischerwijs (en ja, ook met wat help van de CGI-jongens), kun je zo je woedende reus gebouwen laten breken die slechts half zo groot zijn als hij.

Hetzelfde geldt voor de meest beroemde scènes de aflevering ‘The Spoils of War’ van het laatste seizoen waarin (spoiler alert!) de draken het leger van der Lannisters verbranden terwijl ze op de terugweg zijn van de strijd in Highgarden. Digitale special effects kunnen helpen om mensen te dupliceren, maar je hebt een flinke zak geld nodig om meer dan 5.000 Dothraki te creëren. Daarom hebben de makers van Game of Thrones er slechts 500 gemaakt en lieten ze die Dothraki op verschillende plekken van het terrein bewegen, terwijl een robotcamera hen filmde met voorgeprogrammeerde bewegingen. Op die manier werd het ‘slechts’ een compositie-issue. Dezelfde truc hebben ze toegepast voor het leger van de Lannisters en voor de iconische ‘Battle of Bastards’ scène.

Een ander iets dat de aflevering ‘The Spoils of War’ episch maakt, is de enorme hoeveelheid rook en vuur die het landschap een apocalyptische sfeer geven wanneer de draken ten tonele verschijnen. Zoals uitgelegd door Robert McLachlan (de DP van deze aflevering) en je zelf waarschijnlijk ook weet, kunnen rookmachines een soort van rook creëren die onschadelijk is voor mensen en erg wit van kleur is. Dit laatste hielp niet echt (understatement) om het hel-op-aarde landschap veroorzaakt door Daenerys Targaryen en haar drie woedende draken te creëren. Waar de makers naar op zoek waren was meer een lichtval die doet denken aan vuur in het bos, waarbij zonlicht wordt gefilterd door zwarte rook. Iemand had een ‘briljant’ idee: brandende dieselolie. Dieselolie geeft inderdaad het type rook dat je nodig hebt voor de sfeer van die scène. Maar na twee dagen draaien waren de maskers en veiligheidsbrillen die waren verstrekt aan de crew aardig onbruikbaar geworden: vrijwel iedereen op de set was hevig aan het hoesten en voelde zich onwel. De productie is onmiddellijk gestopt vanwege veiligheidsredenen. De rest van de scène hebben ze moeten schieten alsof het verlicht was door zwarte rook en achteraf hebben ze kleurcorrectie moeten toepassen op het geheel om er wat van te maken.

Hetzelfde geldt voor het vuur. Zoals je waarschijnlijk weet is vuur, omdat het zo extreem dynamisch is, erg moeilijk om digitaal te creëren. Tot een paar jaar geleden kon je altijd goed zien of voor de opname echt vuur was gebruikt, of dat het vuur bijvoorbeeld tot stand was gekomen met behulp van een green screen in een studio. Ondanks dat het CGI-niveau de afgelopen jaren enorm is toegenomen, ziet echt vuur er altijd nog altijd veel beter uit. Dat is waarom de productie van GOT voor de battle scène in ‘The Spoils of War’ letterlijk twintig stuntmannen in brand zette om realistische vlammen te creëren, wachtend op het donker, om het licht dat van deze arme mannen afkwam te benadrukken in de opname. Don’t try this at home.

Wil je zelf iets opnemen? Bekijk en boek studio’s online op misterlocation.com!